De wijk Likoni.

 
 

Likoni, een arme buitenwijk van Mombasa

Mombasa is van oudsher een handelsstad: het ligt als eiland aan de kust van Kenia en kijkt uit over de Indische Oceaan. Door die handelsgeest is er -in tegenstelling tot in veel andere delen van Kenia- een grote tolerantie ten opzichte van verschillende culturen en geloven. Zo zijn er in Mombasa zowel moskeeën als kerken te vinden en leeft iedereen over het algemeen gemoedelijk naast elkaar.

Omdat Mombasa de tweede grote stad van Kenia is, heeft het de afgelopen jaren veel nieuwe inwoners getrokken, zowel Somalische vluchtelingen als mensen van het platteland. Deze mensen hoopten op een beter leven in de stad, omdat het leven op het platteland vaak zwaar is. Helaas is ook het leven in en rond Mombasa voor de meesten van hen minder rooskleurig dan zij hoopten. Door de grote toename van inwoners, die niet allemaal in het stadscentrum (op het eiland) kunnen wonen, is Mombasa uitgedijd. Likoni is daarvan het resultaat: het ligt op het vasteland onder het eiland waar het stadscentrum van Mombasa ligt. Om van het eiland naar Likoni te komen (en andersom) is er eigenlijk maar één optie: de Likoni Ferry. Likoni zelf heeft in de afgelopen vijf jaar verbeteringen doorgemaakt, maar blijft één van de armste buitenwijken van Mombasa. Door de populariteit van de wijk bij migranten uit de afgelegen gebieden van het land, zijn de huizenprijzen erg gestegen.


Afgelegen ligging

De bevolking van Likoni is echter arm, omdat de economische groei van de wijk al jaren achter blijft bij die van de rest van de stad. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de ligging van de wijk, die ervoor zorgt dat Likoni vanuit het stadscentrum alleen per ferry te bereiken is. De oversteek met de ferry kan meer dan een uur duren, omdat de wachttijd enorm kan oplopen. Toch waagt een groot gedeelte van de bevolking elke morgen de oversteek naar het eiland. Zij gaan in de stad op zoek naar werk. ’s Avonds rond een uur of zes, wanneer de duisternis invalt, keren zij allemaal weer terug. De mensen die in de wijk achterblijven proberen met kleine bedrijfjes inkomen te genereren. Dit gaat met wisselend succes. De grote armoede en hulpeloosheid die een groot deel van de bevolking ervaart, leidt in Likoni tot problemen: van overvallen, diefstallen en vechtpartijen tot drugshandel en prostitutie. In deze omstandigheden groeien de kinderen die les krijgen bij het Destiny Children's Center op.

Gebroken families

Je zal bijna geen traditionele families aantreffen in Likoni, omdat de meeste families helaas zijn gebroken. Dit komt door AIDS, kindersterfte en slechte hygiëne, maar er zijn ook veel eenoudergezinnen door een weglopende, elders werkende of overleden ouder. Dit betekent voor het grote aantal kinderen in Likoni dat zij geen ouders hebben en alleen zijn, dat zij één ouder hebben en vaak veel broertjes en zusjes, of dat zij wonen bij opa's, oma's of andere verzorgers. Het resultaat daarvan is dat veel kinderen op jonge leeftijd al voor zichzelf (en soms ook voor hun gezin) moeten zorgen.

 

 
 
 
 

Likoni, Mombasa, Kenia