Forest Restoring Project

Klimaatverandering en ontbossing
SLO heeft altijd geopereerd door het bestuur in Likoni te laten bepalen waar de behoeftes liggen en vervolgens te kijken of daarin ondersteund kan worden. Bestuursvoorzitter Kenneth Ngombe raakte meer en meer doordrongen van de klimaatverandering en de ontbossing in Kenia die daar een grote rol in speelt. Tijdens de lockdown in 2020 realiseerden we ons dat we over een aantal middelen beschikten die we konden gebruiken om enige waarde te creëren. Niet alleen voor onszelf, maar voor onze gemeenschap en de wereld als geheel. We realiseerden ons dat we beschikten over land, water, arbeid en een stortplaats net buiten ons hek, die we konden gebruiken om een ​​boomkwekerij te starten. Het doel van het starten vande boomkwekerij was tweeledig: (1) het aanpakken van de ontbossingssituatie waarmee Kenia werd geconfronteerd en het probleem van de klimaatverandering dat een mondiale uitdaging was en nog steeds is en (2) om fatsoenlijke banen voor jongeren te creëren in een tijd waarin de economie onder druk stond. De onderliggende theorie achter Gardening Galore is dus dat het probleem van de klimaatverandering enorme werkgelegenheidskansen biedt voor degenen die er oplossingen voor kunnen bieden. De oplossingen die wij direct konden bieden waren: om bomen en bloemen te laten groeien en hiervoor compost te verzamelen van de illegale stortplaatsen. We verzamelen plastic verpakkingsmateriaal van de stortplaatsen en gebruiken deze om de bomen te huisvesten die we plantten als een manier om de hoeveelheid plastic op de stortplaatsen te verminderen.

Hernieuwde samenwerking met Wilde Ganzen
De taak waarvoor we stonden was ontmoedigend: de bosbedekking in Kenia bedroeg destijds minder dan 10 procent en we moesten 15 miljard bomen planten om de aanbevolen bosbedekking te bereiken. Om een ​​significante bijdrage te kunnen leveren aan het verwezenlijken van deze doelstelling, moesten we onze activiteiten opschalen. Dit is waar onze samenwerking met Wilde Ganzen in beeld kwam. Nadat we al een aantal keer met Wilde Ganzen hadden samengewerkt aan het schoolproject, hebben we hen benaderd en verkocht op het idee van de boomkwekerij, waar we samen met onze contactpersoon bij Wilde Ganzen ongeveer twee jaar (2021-2023) aan hebben gewerkt totdat we om het uit te kristalliseren in een programma dat zowel financieel als ecologisch duurzaam zou zijn. We zijn samen met Wilde Ganzen een programma gestart genaamd “Partnering with women and Youth to herstel Kenya’s forest cover”. Het programma is een driejarig partnerschap dat tot doel heeft:

  • In jaar 1 de productie opschalen door het verzorgen van de benodigde infrastructuur, apparatuur en mankracht om boomzaailingen op grote schaal te produceren en daarnaast een demonstratieboerderij op te richten

  • In jaar 2 drie winkels voor de boomzaailingen te openen en samen te werken met boeren op het platteland om fruitbomen op hun boerderijen te planten.

  • In jaar 3 te richten op het toevoegen van waarde toe aan landbouwproducten, door te kijken naar meer mogelijkheden voor de producten. Een voorbeeld hiervan is de productie van mango’s: op het moment dat deze geoogst worden, is de prijs hiervan in de regio laag. Het is interessant te onderzoeken wat er nog meer gedaan kan worden met de mango’s, bijvoorbeeld drogen of verwerken in andere producten.




Lees hier meer over het project op de website van Wilde Ganzen.